Natuur in je achtertuin

Watervormen

Het wordt kouder. In de avond ontstaat er nevel boven de weilanden. Het wordt steeds vroeger donker. Een uur voor zonsondergang struin ik door het Weleveld bij Zenderen onder een imposante wolkenlucht.

Wolken. Ze bestaan uit waterdruppels of ijskristallen. Ik weet er weinig van. Toch fascineren de vormen. Het kleurenspel. Licht en donker. Wit, rood en oranje. Grijstinten. Wolken vertellen verhalen.

Ik herinner me een Noorse wandeltocht in de bergen met een strakblauwe lucht. Een witte wolk die pijlsnel opkwam vanuit het dal. Zonder te weten wat het betekende, liepen we naar de dichtstbijzijnde berghut. Daar kregen we het advies in de hut te blijven. Het bleek soepmist, zo dik, dat er letterlijk geen hand voor ogen te zien was.

De lucht deze avond laat kans op regen zien. Wolken die langzaam opbouwen naar steeds groter. Opklaringen aan de andere kant. Minuscule waterdruppeltjes als nevel boven de weilanden. Even later valt er een bui. Water in allerlei vormen in een wandeling van een uur. De zichtbare vorm van water geeft zoveel informatie over wat er is, als je maar weet waar je op kunt letten.   

Foto: Wolkenlucht bij Het Weleveld, Zenderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *