Natuur in je achtertuin

Kom van dat blad af…

Terwijl ik over de Fayersheide struin, valt mijn oog op een rode kever op een graspol. Het rood contrasteert mooi tegen de zwarte onderkant en zwarte poten. Duidelijk geen lieveheersbeestje, want de dekschilden van de kever zijn stiploos knalrood. Invoeren in waarneming.nl levert een naam op: rode populierenhaan. Ik zie er 2, voer ik in bij mijn waarnemingen.

Als ik verder loop, zie ik er meer. Ik ga door mijn knieën om een overduidelijk dikke populierenhaan te observeren. Ze zit op een berkenblaadje en laat haar opgezwollen achterkant duidelijk zien. Ze perst eitjes uit. Net voordat ze op het blad landen, trekt ze ze weer naar binnen toe. Even later perst ze weer.

Dan blijkt ze het blad niet voor zich alleen te hebben. Een grauwzwarte renmier rent naar haar toe. Van alle Nederlandse mieren zijn het de snelste lopers. Hij port haar in de zij. Meerdere keren. Ze komt in beweging en schuift naar de rand van het blad. De mier kijkt het eens aan. Als ze stilzit geeft hij haar weer een por. En nog een. Net zolang totdat ze zich van het blad laat vallen. Op dat moment trekt hij zich terug en loopt hij naar het blad een verdieping lager om daar stil te blijven zitten.

In gedachten hoor ik Peter Koelewijn zingen: ‘kom van dat blad af, ik waarschuw niet meer…’

Foto: Grote populierenhaan, Fayersheide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *