Natuur in je achtertuin

Gallentijd

Het is augustus. Gallentijd. Gallen lijken te leven in een voor veel mensen onbekende wereld. Het zijn ingenieuze kraamkamers die ontstaan doordat onder andere galwespen, galmuggen en galvliegen een stengel aanprikken en een chemische stof inspuiten. Samen met een of meerdere eitjes. De plantencel gaat daardoor woekeren. En weet precies hoe die moet woekeren: elk type gal heeft haar eigen uiterlijk.

In die gal worden de larven groot. En vaak zijn er weer andere insecten die hun eitje bij zo’n larve leggen. Ook in de wereld van de gallen is het eten en gegeten worden.

Ik kijk om me heen of ik afwijkingen zie op de bladeren en stengels van de planten op mijn pad. Ik blijk in een gallenparadijs rond te lopen. In minder dan 100 meter kom ik talloze soorten tegen. De platte gallen van de lensgalwesp en de hobbelige van de gordelgalwesp op zomereik. Op de hondsroos langs het pad de ronde gallen van de rozenerwtgalwesp, de pluizige van de rozenmosgalwesp en de stekelige rozengalwesp, met heuse stekels. Op riet de langwerpig gevormde rietsigaargalvlieg. En op de grote brandnetel de bolletjes van de brandnetelbladgalmug. Even later kom ik ook de kronkelig vergroeiingen van de veenwortelgalmug en de puntjes van de gewone boerenwormkruidgalmug tegen. Ik waan me in sprookjesland.

Gallen. Als je maar stilstaat en kijkt, kom je een fascinerende wereld binnen.

Foto: Gal van de stekelige rozengalwesp, Fayersheide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *