Natuur in je achtertuin

Kunstwerk

Ik lig op mijn knieën in het gras, op de overgang van gemaaid gras en ongerept grasland. Het ongerepte deel is kleurrijk gemêleerd met geel, roze, wit en paars. Wilde bloemen tot zover het oog rijkt. Mijn knieën worden nat, het grasland is vochtig. Dat is ook goed te zien aan de soorten die er groeien. Zoals veenwortel, kattenstaart, melkeppe en waternavel.

Langs de rand van gemaaid en ongerept, krioelt het leven. De bloedcicades springen naar links en rechts, met hun grote, rode stippen op hun rug. Zweefvliegen vliegen van bloem naar bloem. De sprinkhanen zijn rap, bijna altijd te snel zijn om van dichtbij te bekijken. Waarschijnlijk ben ik zelf te langzaam…

Ik bof. Een kleine sprinkhaan blijft zitten. Ik pak mijn telefoon. Een perfect fotomodel. Op de foto is een ingewikkeld lijnenspel te zien. Elk onderdeel van de sprinkhaan is schitterend uitgetekend. De sprinkhaan blijkt een zompsprinkhaan te zijn. Zeldzaam in Nederland, zegt waarneming.nl. Voor mij een eerste ontmoeting met dit kunstwerk. Midden op de dag.

Foto: Zompsprinkhaan, Fayersheide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *