Natuur in je achtertuin

Zonnestraal

Het is broeierig buiten. Warm en klam. Het regende net en de zon laat de vers gevallen regen verdampen. Ik loop een rondje vlakbij huis. Ik loop langzaam. Sta af en toe stil en kijk. Langs het spoor is een berm. Met een asfaltpad. Op het pad is er alle ruimte voor naaktrecreatie. De ene naaktslak na de andere laat zich op het pad zien. Een slijmspoor trekkend. Een regenworm etend of kauwend op plantenresten. Een uitdaging om tussen de naaktslakken door te lopen zonder ze te verwonden of plat te lopen. Stap voor stap.

Ineens zie ik een slak die anders is dan alle andere. Het heeft een huisje op de rug, dat oplicht in de zon. Een prachtige bruine kleur. Een gedraaid huisje. Barnsteenslakken zijn tweeslachtig. Bij de paring gedragen ze zich als of mannetje of vrouwtje. Doen wat de situatie vraagt. Eitjes worden in kleine pakketjes afgezet tussen planten en mos of in vochtige aarde, meestal langs de waterkant.

Ik geniet na. Een zonnestraal die de slak in alle schoonheid laat zien. Voorzichtig loop ik verder, totdat de laatste naaktrecreanten uit zicht zijn.

Foto: Barnsteenslak, Almelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *