Natuur in je achtertuin

Als in een sprookje

Oog voor detail. Als ik stilsta op een ogenschijnlijk lege heide, blijkt er ineens van alles te leven.

Ik ga door mijn knieën om de kale jonker van dichtbij te bekijken. Een fascinerende plantennaam: zo kaal is deze jonker niet. Wel ziet hij er gevaarlijk uit met zijn scherpe stekels. Een spin met een knalgroen achterlijf heeft beschutting gezocht tussen de beschermende stekels. Een plek waar een vogel hem niet snel zal opeten.

De spin is een komkommerspin. Er ontstaat flarden van een sprookje in mijn hoofd, al is de inhoud levensecht. De komkommerspin zocht bescherming bij de kale jonker… Als ik verder loop, zie ik wilde bertram staan. Wilde bertram en de kale jonker. Samen op avontuur in de buitenlucht.

Foto: Komkommerspin op kale jonker, Fayersheide, Vriezenveen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *