Natuur in je achtertuin

Wachten

Met mijn spottingscope, dat is een soort grote verrekijker, ga ik midden op dag op pad. Ik zoek een plekje uit, in de hoop dat ik vogels en wild zie. Maar er gebeurt niets. Na 15 minuten niet, na 30 minuten niet en ik heb geen idee wanneer wel. Langpootmuggen zijn er wel en vliegjes. Maar ja, daar kom ik niet voor. Kan ik het geduld opbrengen te wachten, ook als ik niet weet hoe lang?

Net als ik besluit te vertrekken, komt er een torenvalk tevoorschijn. Hij laat zich uit de nestkast vallen en vliegt naar een paaltje. Daar wast hij zich. Met zijn snavel veer voor veer. Op de borst, staartpen voor staartpen, vleugel voor vleugel. Zelfs tussen zijn klauwen. Ik heb dit nog nooit gezien.

In de hoop torenvalkveren te vinden, struin ik als de torenvalk allang weer weg is, naar het paaltje. Geen veren. Maar wel veel braakballen. Dan bedenk ik me voor het eerst dat alle roofvogels braakballen hebben en torenvalken dus ook. Soms zoek je het één en vind je iets anders. En loont het wachten, al weet je niet hoe lang.

Foto: Braakballen van de torenvlak, Fayersheide, Vriezenveen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *