Natuur in je achtertuin

Zwanenmossel

Op het met gras begroeide talud van de Loolee liggen tientallen mosselschelpen. Kriskras door elkaar, alsof iemand een grote zak schelpen leeg schudde.

De parelmoerlaag aan de binnenkant licht op en geeft een bont kleurenspel. Ik vraag me af wie de dader is van deze massale levensbeëindiging. Was er een reiger of meeuw die de mosselschelpen opviste en op de kant leeg at? Of was er een (muskus)rat met zin in een mosselmaal? Een vraag zonder antwoord.

Wat wel duidelijk is, is dat het water van de Loolee schoon is. Heel schoon. Want zwanenmossels zijn heel gevoelig voor watervervuiling. Wat me dan toch weer verrast zo dichtbij de grote stad.

Thuis, als ik meer informatie opzoek over zwanenmossels, lees ik over hun bijzondere voortplanting. Zwanenmosselvrouwtjes pompen de hele dag actief water door zich heen. De mannetjes laten zo veel sperma los in het water, dat het vrouwtje niet anders kan dan het water met sperma en al naar binnen zuigen en daarmee haar eitjes bevruchten. Soms zijn er van die momenten dat ik blij ben dat ik in de mensenwereld leef.

Foto: Zwanenmossel langs de Loolee, Almelo

2 thoughts on “Zwanenmossel”

    1. Dag Ico, de zwanenmossel is een bio-indicatorsoort voor schoon water. De mossel is zeer gevoelig voor watervervuiling. Soms worden de mosselen ook ingezet als alarmsysteem voor waterverontreiniging, net als de kanaries in de mijngangen vroeger. Het voorkomen van deze bio-indicatorsoort in de Loolee duidt erop dat het water door de mossel als schoon beoordeeld wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *