Natuur in je achtertuin

Vleugellam

Sommige mensen zijn goed in vogelgeluiden. Anderen zijn meer van het vogels herkennen op zicht. Ook veren laten zien welke vogels er leven, ook al laten ze zich zelf niet zien. Zoals de ransuilveer die ergens ligt, of de prachtige veren van de groene specht.

Vandaag ligt er op bospad een eenzame vleugel. Grijs. Met een witte streep en een aantal helderblauwe veren. Verregend. Dat is wat het is. Geen schedel, geen karkas, geen andere veren.

Terwijl ik de vleugel opraap, vraag ik me af welke vogel hij door de lucht droeg. En wat maakte dat er alleen een losse vleugel te vinden is. Een marter? Een roofvogel? Al mijmerend loop ik verder, de vleugel in mijn hand, omwikkeld met zwerfplastic. Zou het een gaai zijn? Nee, het blijkt toch een eend.

Een stukje wilde eend, op een bospad. Verdwaald? Verplaatst? Of…? Soms raak je uit je leefgebied. En maakt iets je vleugellam.

Foto: Vleugel van een wilde eend, Landgoed Twickel, Delden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *