Natuur in je achtertuin

Magnifiek

Soms is het heerlijk om net als vroeger in de herfst bladeren te omhoog te schoppen. Wandelen in een blaadjesfeest, spelen in het bos.

Tussen de bladeren ligt een bijzonder raadselachtig beest. Een rups, dat is duidelijk. Groen, met inktzwarte vlekken, gele borstels en een rode stekelvormige borstel aan een uiteinde. Of dit nou schepping was of evolutie, de uitkomst is magnifiek. Zou dit uiterlijk goed beschermen tegen opgegeten worden?

De rups wordt een nachtvlinder met een raadselachtige naam. Meriansborstel. Borstel ligt voor de hand. De vernoeming is verder naar de bekende vlinder- en insectenschilderes Maria Sibylla Merian. Zo opvallend als de rups is, zo onopvallend de vlinder. Maar eerst wordt het winter. Tijd voor de rups om weg te kruipen tussen het afgevallen blad en daar te wachten tot ze vrijuit de lente in mag vliegen.

Foto: Rups van de Meriansborstel in het Deelerwoud, Veluwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *