Natuur in je achtertuin

Zwarte eikels

Soms is iets zo vanzelfsprekend, dat je er altijd langs loopt. Of in dit geval overheen. Zonder dat het echt opvalt. Halve eikels tussen de bladeren op de bosgrond. Alsof ze zwartgeblakerd zijn. De keer dat ik mijn gedachten er vluchtig overheen liet gaan, kwam er een ‘eikels die vergaan op’. En toen werd die verdrongen door een volgende gedachte.

Maar soms is een verhaal toch anders dan het lijkt. De zwarte eikels vergaan inderdaad. Maar niet door rotting. Ze worden zwart door de schimmeldraden van de eikelbekerzwam. In de herfst groeien de bekerzwammen uit de eikels. En tot die tijd liggen ze er met duizenden, zwartgeblakerde halve eikels tussen het eikenblad.

Foto: Zwarte eikel op het Jaagpad langs het Valleikanaal, Woudenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *