Natuur in je achtertuin

Gewoon speciaal

De wereld van de gallen. Galwespen, galvliegen of andere galvormers zijn meestal maar een paar millimeter groot. Toch kunnen ze iets heel wonderlijks. Ze injecteren een eitje in een plant of boom, samen met een chemische stof. Aan de hand van die stof weet de plant of boom precies welke cellen moeten woekeren om tot een altijd zelfde vorm kraamkamer te komen. De gal is de kraamkamer, waar de larve uit het eitje komt. Het larve eet zich vol en vliegt erna naar buiten om zelf eitjes te leggen. Elke soort heeft zijn waardplant.

De galwespen, galvliegen en andere galvormers hebben, hoe klein ze ook zijn, prachtige namen. De harsbuilmot, die gallen in de grove den maakt. De grote rietsigaargalvlieg die in riet woont. Dan zijn er ook de lensgalwesp, de knoppergalwesp, de eikenstuitergalwesp en ga zo maar door. Maar het gewoonst van alles zit in zijn naam: op boerenwormkruid leeft de gewone boerenwormkruidgalmug. Die ik ook best een beetje speciaal vind.

Foto: Gewone Boerenwormkruidgalmug op Landgoed Eerde, bij Ommen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *