Natuur in je achtertuin

Sponzig

Het is stil in het bos. De wind ruist door de bomen. Er is niemand. Het gevoel van alleen op de wereld zijn geeft een intens gevoel van geluk. Even weg uit het sociale leven, waar ik ook erg van geniet.

Naast het pad ligt een geraamte. Het lijkt een spons met grove poriën. Het voelt stevig aan. Een wonderlijk ding. In de buurt is niets te zien dat een aanwijzing geeft over wat het is. Het blijkt een paddenstoelsteel. De grote stinkzwam vergaat en laat haar steel als sponzig geraamte achter. Een paar weken laten staan er op dezelfde plek verse stinkzammen, tussen het afgevallen blad. De cyclus van ontstaan en vergaan, naast een pad in het bos.

Foto: Steel van de Grote Stinkzwam op Landgoed Eerde bij Ommen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *