Natuur in je achtertuin

Grote gravers

Op een zandpad tussen de heide en de bosrand van het Deelerwoud, zit iets glimmends. Een wonderlijk uitziende kever, die zo uit een sprookjesboek zou kunnen komen. Geen idee hoe de sprookjeskever heet.

Waarneming.nl is helemaal zeker: een driehoornmestkever. Een fascinerend insect, dat kan graven als de beste. Ze worden zo’n 2 centimeter groot en graven gangen tot op anderhalve meter diepte. Dat is 75 keer hun grootte naar beneden. Net zo knap als ik met mijn lengte een gang van 120 meter diep graaf. Ze brengen al gravend mest in de bodem, wat goed is voor de vruchtbaarheid. Planten gebruiken hun gangen vaak voor wortelgroei, want daar kunnen ze met minder weerstand groeien. Een onzichtbaar leven, onder mijn voeten op het zandpad.

Foto: Driehoornmestkever in het Deelerwoud, Veluwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *