Natuur in je achtertuin

Watertor

Op het wandelpad van gras, zit een grote tor op een stevige stengel. We bekijken hem van dichtbij. Hij lijkt helemaal aangepast aan waterleven: een soort roer op zijn buik en stevige zwempoten.

Een grote spinnende watertor, op land. De tor heeft een bijzondere manier van ademen: hij gebruikt zijn antennes als snorkel. Net als wij heeft hij lucht nodig om te ademen. Hij kan geen zuurstof uit het water halen.

In de kano kijk ik wat beter om me heen. Zou ik snorkeltjes langs zien zwemmen, met daaronder een tor van zo’n 5 centimeter? Weken later ligt er een grote spinnende watertor op een heideveld. Als laatste reis meegevlogen met een reiger of andere grote vogel. Ook het leven van een watertor heeft soms onverwachte kronkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *