Natuur in je achtertuin

Voedingsbodem

Op het water voelt alles anders dan op land. Waar ik op het land langs het water wandel, ziet de wereld er heel anders uit dan als ik over het water peddel langs datzelfde pad. Ogen op ooghoogte of net boven of soms ook onder het maaiveld laat zoveel anders zien. En vaak zie ik maar een klein deel van het grote geheel. Het is maar net waar mijn oog op valt.

Het wateroppervlak is spiegelglad. Ik zet mijn peddelblad in het water tussen de bladeren van de waterlelie. Als ik mijn peddel uit het water haal, hangen er stukken waterplant aan.

Waterlelies. Eigenlijk best bijzonder dat we alleen aandacht hebben voor dat wat mooi is en wat we makkelijk kunnen zien. Zoals hun prachtige witte nectarbloemen, waar bijen op vliegen. En de grote, drijvende bladeren. Maar het grootste deel, hun wortels en stengels, zien we niet. Toch is er zonder hen geen waterlelie. Ze zijn verstopt onder water en als we de wortels vinden, is het een dikke klont modder. Niets moois of leuks aan.

Bloeiende waterlelies. Een mooi beeld voor een mensenleven. Misschien helpt het soms om te beseffen dat we alleen mooi kunnen bloeien als we ook aandacht hebben voor wat niet direct zichtbaar is.

Foto: Waterlelie in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

2 thoughts on “Voedingsbodem”

  1. Hi Anke,
    Vakantietijd… tijd hebben om lekker buiten te zijn.
    Compliment voor je schrijfstijl… ik zie je gewoon staan, zitten, pedellen of wandelend in de mooie natuur, tja ik heb soms zin om hetzelfde te ervaren wat jij waarneemt. Ik vind je een kanjer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *