Natuur in je achtertuin

De Daltons

Midden op het wildrooster kruipt een gestreepte rups. Wat beter kijken, laat zien dat hij niet alleen is. Ze zijn met zijn vijven. De berm is vers gemaaid. Er is geen eten om tot vlinder uit te groeien. Tenzij ze van kort gras of wildroostermetaal houden.

Een paar honderd meter verder op een zandpad krioelt het van de gestreepte rupsen. Ook hier is de berm vers gemaaid. Een enkele plant staat nog overeind. Enkele jacobskruiskruidplanten, op één hand te tellen, bieden een feestmaal voor de rupsen. Ze zitten er vol mee.

Jacobskruiskruid is giftig. De rupsen kunnen tegen het gif en worden zo zelf giftig, als bescherming tegen vogels die hen willen opeten.

Qua kleur is het net een pad vol ontsnapte Daltons in hun gestreepte pakjes. Met een glimlach kijk ik op als ik er een ruiter te paard langskomt. Alleen Lucky Luke lijkt in geen velden of wegen te bekennen.

Foto: Rupsen van de Sint Jacobsvlinder op Jacobskruiskruid, Engbertdijksvenen

1 thought on “De Daltons”

  1. Wat bijzonder dat de rupsen van het giftige Jacobskruiskruid eten, zelf giftig worden als bescherming tegen de vogels……..de natuur zit slim in mekaar!,,,,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *