Natuur in je achtertuin

Een verrassende ontmoeting

Struinend langs een broekbos, zie ik een roos onder een eik staan. Ik vraag me af hoe deze hier gekomen is. Voor zover ik gezien heb, is het de enige roos in dit gebied.

Mijn oog valt op iets geks. Het is alsof plukjes gedroogd gras aan een rozenstengel gelijmd zijn, totdat het bollen werden. Bruine, kurkdroge bollen. Een bol die aan de kant van de rozenstengel keiharde en compact voelt. En losser van structuur verder van de stengel af.

Ik kijk en vraag me af wat dit is. Niet van een vogel. Maar wat dan wel? Via een determinatiegroep op Facebook komt het antwoord: een mosgalwesp, waarschijnlijk een rozenmosgalwesp. Er gaat een wereld voor me open. Een wereld waarin mosgalwespen bestaan.

Rozenmosgalwespen blijken 3 millimeter klein. Hun eitje leggen ze tegen een rozenstengel en daar groeit dan een gal, een kraamkamer voor de wespenlarven. De gal die ik zie is waarschijnlijk oud, daarom is hij bruin en droog. De verse zijn een prachtig kunstwerk, laat internet zien. Een rood-witte pluizebol om een rozenstengel heen.

De volgende dag maak ik weer een wandeling. Uitkijkend naar iets dat er tot mijn ontmoeting met de gal in mijn wereld niet was.

Ontmoetingen. Ze maken mijn wereld elke dag een stukje groter. Ontmoetingen met mensen, ontmoetingen met planten en met dieren. Ontmoetingen met mezelf. Want af en toe kom ik al struinend onderweg ook ineens mezelf tegen.

Foto: Een verse gal van een rozenmosgalwesp, Fayersheide, Vriezenveen.

1 thought on “Een verrassende ontmoeting”

  1. Ha Anke,
    Ik had tot voor kort nooit van een mosgalwesp gehoord ! Wel heel bijzonder dat zoiets in je blikveld komt! Kleine wespjes zeg: 3 mm! Leuk om oogsten hebben voor de kleine dingen in de natuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *