Natuur in je achtertuin

De nacht van de das

Das, Veluwe

Sporen zoeken. Door te kijken welke diersporen je ziet, ontdek je dat er op een plek dieren leven die je niet zo snel in het echt ziet. Ze zijn vaak schuw, zodat ze al weg zijn voordat je ze ziet.

Sporen zoeken geeft een gevoel van spanning. Welke sporen vind ik? Vind ik sporen van dieren die minder vaak voorkomen? En zie ik de dieren misschien ook in het echt?

Deze avondwandeling ben ik met een groepje aan het spoorzoeken. We zien graafsporen van dassen onder eiken, ze wroeten daar naar keverlarven. Een dassenburcht. Een dassenlatrine, waar ze zich ontlasten. Ontlasting vol glimmende keverschildjes. Ik denk aan een spannende en prachtige misdaadroman die ik ooit las, De Nacht van de Das van Peter Tremayne. Een mysterie dat speelde in het oude Ierland in de tijd van de Kelten en dat van begin tot eind boeide.

Het wordt schemerig tijdens de wandeling. Er komt een wild zwijn uit de bosrand en we ontmoeten een damhert. In de schemer heeft het bos iets magisch. Overal dassensporen. Zonder das. En dan ineens, voor het eerst in mijn leven, zegt iemand: ‘Kijk, daar loopt een das.’ Scharrelend tussen de bomen, een lichte kop met zwarte strepen in het allerlaatste beetje licht. De nacht van de das.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *