Natuur in je achtertuin

Perspectief

Hazelworm

Op het pad ligt een hazelworm te zonnen. Ik zag hem net op tijd – net voordat mijn schoenzool bovenop hem dreigde te landen.

Hazelwormen zijn hagedissen, zonder pootjes. Je ziet ze niet zo vaak. Vaak zitten ze tussen struiken, strooisel of onder de grond. En soms zonnen ze op een wandelpad. Een pad door een heideveld.

Ik mijmer over perspectief, terwijl ik op mijn knieën lig om de hazelworm te fotograferen. Hoe ziet je wereld eruit als je met je ogen een centimeter boven de grond leeft? Als heidestruiken zo groot als bomen lijken en grassprieten veel hoger zijn dan jij? En ik, met mijn ogen op 150 cm, die op dezelfde plek over de hei het bos kan zien, de vogels en de edelherten. Dezelfde wereld, dezelfde plek, maar een totaal andere werkelijkheid.

Als het gaat om perspectief zijn mensen en dieren misschien niet zo verschillend. Of je nou dier bent of mens, alles zien en overzien gaat niet. Je perspectief geeft je alleen een deel van het geheel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *