Natuur in je achtertuin

Het lied van de heikikker

Voorjaar. Soms een mooie lentedag en soms kouder. Wandelend door de Engbertdijksvenen, een prachtig natuurgebied ten noorden van Almelo, zie ik mensen langs het pad zitten.

Gefascineerd kijken ze naar kikkers, die in mijn oren klinken als een fles die je onder water houdt en waaruit lucht ontsnapt. Een murmelend blub-blub-blub-blubbel-blub. Een kalmerend ingetogen geluid, heel anders dan het concert in crescendo van verschillende andere kikkers.

Kikkers met een blauwe tint. Heikikkers. De mannetjes kleuren vroeg in het jaar -vaak in maart- een aantal dagen blauw. Voortplantingstijd. Erna dragen ze weer hun normale bruine kleur. Blauw worden als je er klaar voor bent. Misschien is als heikikker ‘een blauwtje lopen’ zo gek nog niet.

Voor wie het geluid van de kikker wil horen:
https://www.ravon.nl/Soorten/Soortinformatie/heikikker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *