Natuur in je achtertuin

Aanpassingsvermogen

Gefascineerd bekijk ik een omgevallen berk. Uit de stam groeien tientallen berkenzwammen. De onderkant van de zwam gericht op de grond eronder.

Vroeger, toen de berk rechtop stond, zat hij al vol zwammen. Ook toen met hun onderkant richting de grond. Op een dag viel de boom, met zwam en al. Als zwam hang je dan ineens verkeerd. Dus draai je een beetje bij, nog een stukje en nog een beetje. Net zolang totdat je weer recht hangt. En daarna groei je weer verder.

Ik mijmer na. Zwammen en mensen. Soms valt er iets belangrijks om. Dan moet je bijdraaien om te kunnen blijven groeien in nieuwe omstandigheden. Een beetje of heel veel beetjes. Net zolang totdat je weer recht hangt.

Foto: Berkenzwammen op een omgevallen berk, Fayersheide, Vriezenveen.

1 thought on “Aanpassingsvermogen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *