Natuur in je achtertuin

De kikkers van Oude Willem

Oude Willem, kikkertrek

In het donker ben ik op weg naar huis. Met de auto via Oude Willem richting Diever. Een buurtschap in Drenthe. De naam geeft me een warm gevoel. Die doet me altijd denken aan oom Wi(lle)m.

Oude Willem, aan de rand van nationaal park Drents-Friese Wold. Wijdse uitzichten over de graslanden, rust en ruimte. In het donker ziet de wereld er anders uit. De klinkerweg van Wateren naar Diever laat stipjes zien, die oplichten in het schijnsel van mijn koplampen. De stipjes zijn soms klein en compact, soms plat en uitgestrekt.

De weg voor en achter mij is donker, dus ik kan in alle rust de auto stilzetten. Ik stap uit om te ontdekken wat er te zien is. Een kikker kijkt me aan in het licht van de koplampen. Twee grote ogen, bovenop zijn kop. Oplichtende vlekken op haar buik. Minutenlang zit ze roerloos op de straatklinkers. Ons oogcontact wordt verbroken als de kikker haar weg naar de overkant vervolgt.

Ik rij langzaam verder, in de hoop zoveel mogelijk kikkers een veilige oversteek te geven.

1 thought on “De kikkers van Oude Willem”

  1. Wat leuk om je blogs te lezen! Een vlotte en beeldende schrijfstijl. Je ben ook een echt natuurmens, Anke. Wat een prachtige foto’s.
    Ik zie uit naar de volgende blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *