Natuur in je achtertuin

Boomschuim in de regen

Het regent, bij het opstaan, bij het ontbijt en volgens het alwetende Buienradar blijft het regenen. We besluiten een boswandeling te maken tussen Frankrijk en Egypte. Je hoeft niet ver weg om Frankrijk en Egypte te zien, het kan met veel reisuren minder af dan je denkt. Reizen naar Friesland is voldoende.

De nacht was fris. Het waait hard en de regen maakt samen met de kilte een gure sfeer in het bos. De vogels zwijgen, net als de spechten die hun roffels nu niet laten horen. Er wonen veel spechten in het bos, in legio holtes in -met name- oude beuken.

In de ogenschijnlijke leegte schuimt het bos. Er ligt schuim onderaan stammen van met name eiken. Maar ook onderaan de berk en de tamme kastanje. De regen spoelt stoffen die de boom afscheidt langs de stam mee naar beneden. Door de saponine uit de stam, een stof die ook in wasnoten zit, blijft het schuim staan. Net als in de branding aan zee.
Het schuim is alleen te zien na een koude nacht, met overdag temperaturen boven nul en continue regen.

Het bos schuimt. In het weiland ernaast staan tientallen schapen in het heldergroene gras. Het lijkt in de verte wel wat op elkaar. Een onverwachts avontuur op een regenochtend.

Foto: Boomschuim op een eik, in de buurt van Nijeberkoop.

1 thought on “Boomschuim in de regen”

  1. Wat een apart verschijnsel om schuim langs een boom zien glijden, Anke! Stel dat ik het zie, dan weet ik in ieder geval hoe dat komt! Leuk! Als ik je blog lees voelt het alsof ik zelf in de natuur aanwezig ben! Heerlijk! ???????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *